čtvrtek 15. března 2018

Osobnosti: prof. Mudr. František Hamza

U příležitosti 150. výročí narození doktora Františka Hamzy vyšla poštovní známka zobrazující jeho portrét na pozadí s budovou Hamzovy léčebny. Dne 7. března se u příležitosti 150. výročí používalo na poště v Luži příležitostné poštovní razítko, v jehož obrazu je logo Hamzovy léčebny.

maxikarta Osobnosti: prof. Mudr. František Hamza
s příležitostným razítkem ke 150. výročí narození
ze sbírky Martina Hlavatého

MUDr. František Hamza byl český lékař a spisovatel. V dnešní době je především znám jako zakladatel Hamzovy dětské léčebny v Luži. Absolvoval lékařskou fakultu Karlo-Ferdinandovy univerzity v Praze (dnešní Univerzita Karlova). Po promoci působil jako městský a později obvodní lékař v Luži. Místo svého působení zvolil zcela záměrně. Klimaticky odpovídalo realizaci jeho plánu, tedy zřízení dětské protituberkulózní léčebny, kterou založil roku 1901 ve vile pod poutním kostelem na Chlumku. Nejprve ji vedl ve vlastní režii, v roce 1908 však dosáhl jejího převzetí do správy země České a zůstal až do 1919 jejím ředitelem. Děti z chudých rodin zde léčil zdarma. Hamzova léčebna byla založena jako dětský tuberkulózní léčebný ústav a úspěšně plnila tyto úkoly do začátku 60. let minulého století. Poté, po reprofilizaci, následovalo čtyřicetileté období dětského rehabilitačního ústavu. Konec minulého tisíciletí prošla léčebna další transformací, tentokrát k pacientům dospělým. (zdroj: cpost.cz)
Ke 150. výročí narození dr. Hamzy vyšel i sešitek vlastních známek Hamzova léčebna a město Luže. Námětem jednotlivých známek jsou osobnosti a významná místa vázaná k léčebně a městu Luže.


známkový sešitek

Sešitek obsahuje osm poštovních známek o nominální hodnotě vyjádřené písmenem A (vnitrostátní - Obyčejné psaní - standard do 50 g). K zakoupení je např. v eshopu na stránkách obce www.luze.cz/kontakty/e-shop
K několika vlastním známkám vytvořil Martin Hlavatý maxikarty s příležitostným razítkem. Díky za ukázky.

Poutní kostel Panny Marie, pomocnice křesťanů, Luže
 
pavilón M

hrad Košumberk
 PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...