pátek 10. března 2017

Nové emise na maxikartách

U příležitosti vydání nových poštovních známek vytvořili naši sběratelé Martin Hlavatý a Josef Fronc několik analogických pohlednic. Ve stejný den, kdy nové známky vyšly, bylo na hlavní poště také k dispozici příležitostné poštovní razítko připomínající 70. výročí narození výtvarníka Jana Kavana. Než představím maxikarty, které sběratelé k jeho výročí vytvořili, vraťme se krátce k nové emisi. Ve středu 8. března vyšly dvě příležitostné poštovní známky. První z emise Historické dopravní prostředky představuje historický kolesový parník Praha.



ze sbírky Martina Hlavatého

Druhá známka připomíná 120. výročí od otevření Strakovy akademie. Strakova akademie byla vystavěna v letech 1891–1896 a slavnostně otevřena 21. března 1897.


ze sbírky Martina Hlavatého

Původně sloužila jako vzdělávací ústav pro nemajetné šlechtické děti. K vládním účelům byla využita poprvé za okupace, definitivně pak v roce 1945. Historie budovy ale sahá až do roku 1710, kdy císařský tajný rada hrabě Jan Petr Straka, pán z Nedabylic a Libčan, svou závětí ustanovil zřízení akademie pro cvičení mládeže chudé, stavu vyššího národu českého. Nyní je hlavní budovou Úřadu vlády.


ze sbírky Josefa Fronce

Jak jsem se výše zmiňoval, naši sběratelé vytvořili i několik maxikaret s příležitostným poštovním razíkem k 70. výročí narození výtvarníka Jana Kavana.





Publikované maxikarty jsou ze sbírky Josefa Fronce, který mi napsal: "Využil jsem toho, že zbylo několik pohledů s Karlem IV, tak jsem udělal CMko, také k Arnoštu z Pardubic.
Ta analogie s Karlem je docela trefná. V razítku je písmeno K jako Karel nebo Kavan. Karel měl výročí 700, Kavan 70, tak snad se bude líbit."
Hlouběji do historie sáhl Martin Hlavatý. Několik jeho výtvorů prezentuji níže.






Oběma kolegům díky za ukázky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...