pondělí 12. prosince 2016

Světové dědictví na maxikartách

V emisi Světové dědictví - vydání na společné téma vyšly letos v září dvě poštovní známky - první zobrazuje výrazný architektonický prvek Prahy - panorama Hradčan a Karlův most, druhá zobrazuje dominantní část Lednicko-valtického areálu - romantický zámek Lednice.


V jednom ze starších článků, věnovaném této emisi, jsem se zmínil, že mají někteří naši sběratelé v plánu vytvořit maxikarty s razítkem OSN, používaným u příležitosti veletrhu Sběratel. Nyní mám možnost uveřejnit počin Josefa Fronce, který stál za nápadem vytvořit maxikarty k těmto známkám právě s razítkem OSN.


K oběma známkám tak vznikly pěkné maxikarty v analogii s příležitostným poštovním razítkem. Josefovi díky za ukázky.
Další, datem mladší emise, je z listopadu, kdy vyšla poštovní známka připomínající 70. výročí založení UNESCO. Na tuto emisi se dobře připravil Martin Hlavatý, a i když není známka v přímé analogii k pohledům, myšlenka na vytvoření série pohlednic k našim památkám, zapsaným na seznam kulturního dědictví, je dobrá.


Historické centrum Kutné Hory s kostelem sv. Barbory
a s chrámem Nanebevzetí Panny Marie v Sedlci, zapsáno 1995

Pohlednice jsou navíc dostupné v e shopech s pohledy, takže nic nebrání tomu vytvořit si komplet s poštovními razítky z měst, kde se památky nachází.  

Historické centrum Prahy, zapsáno 1992

Přesně to udělal Martin, který pamatoval i na razítka filatelistických přepážek, která na pohledech působí reprezentativněji.

Poutní kostel sv. Jana Nepomuckého ve Ždáru n. Sázavou, zapsáno 1994

Výčet pohlednic není dosud konečný, přeci jen dá práci osobně objezdit všechna dotčená města napříč republikou. Doufám ale, že se v dohledné době budeme moci seznámit i s těmi dosud chybějícími pohlednicemi v sérii UNESCO 70 let. 

Vila Tugendhat v Brně, zapsáno 2001

Sloup Nejsvětější Trojice v Olomouci, zapsáno 2000

Martine, díky za zaslané ukázky.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...