čtvrtek 24. listopadu 2016

80. výročí narození rytce Miloše Ondráčka

Letos v září jsme si připomněli 80. výročí narození českého grafika a rytce Miloše Ondráčka. Rytecké vzdělání získal v 50. letech na umělecko-průmyslové škole v Trutnově. V 60. letech přichází do Státní tiskárny cenin, kde se v roce 1967 stává dílovedoucím v grafickém oddělení. Je nejvýznamnějším českým rytcem. Na svém kontě má stovky ryteckých přepisů předloh pro známky vydávané v České republice i na Slovensku.


jedna z posledních známek, na které se M. Ondráček rytecky podílel
ze sbírky Martina Hlavatého

U příležitosti významného jubilea připravila České pošta reprezentativní příležitostné poštovní razítko, a tak mohla vyzniknout i řada maxikaret se známkami, na kterých se Miloš Ondráček podílel. Své ukázky mi zaslal Martin Hlavatý i Josef Fronc. Martin si vybral známky s osobnostmi - Jiří z Poděbrad, historickou relikvii - Závišův kříž a letošní známku vytvořenou k 700. výročí narození Karla IV.



Josef sáhl hlouběji do historie a vybral např. známky s osobnostmi či rytecké přepisy uměleckých děl, které Miloš Ondráček vytvořil. Vznikla tak řada pěkných pamětních maxikaret.






Z letošního roku Josef vytvořil maxikartu k poštovní známce zobrazující detail z fragmentu Pražského oltáře od malíře Lucase Cranacha.


 PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...