sobota 12. listopadu 2016

250. výročí narození maršála Radeckého

K 250. výročí narození maršála Radeckého připravila Česká pošta příležitostné poštovní razítko s jeho podobiznou. Razítko se používalo ve dnech 2. - 4. listopadu na poště v Sedlčanech. V nedaleké Třebnici se před 250 lety Radecký narodil.



Celým jménem Josef Antonín František Karel hrabě Radecký z Radče byl český šlechtic rodu Radeckých z Radče, významný rakouský vojenský velitel, stratég, politik a vojenský reformátor, jenž je považován za jednoho z nejlepších vojevůdců Evropy 19. století.


Během své vojenské kariéry se aktivně podílel na porážce napoleonské Francie a reformě rakouské armády.



Později byl za své zásluhy jmenován velitelem rakouských sil v Itálii a roku 1836 rakouským polním maršálem. Ve věku 82 let zvítězil v první italské válce za nezávislost nad spojenými armádami piemontského krále Karla Alberta a zajistil znovuzavedení rakouské moci v Itálii. Zemřel 5. ledna 1857 v italském Miláně.
Pro tvorbu maxikaret sběratelé použili poštovní známku z roku 2013, připomínající 200. výročí bitvy u Lipska, ve které Radecký, jako náčelník štábu, působil.


Neméně zajímavá je i maxikarta zachycující pomník maršála Radeckého na Malé Straně. Nejstarší z pomníků byl iniciován  krátce po vítězství u Novarry roku 1849. Nejprve byl naskicován na zeď Akademie malířem prof. Christianem Rubenem. Sochařskou podobu mu vtiskli sochaři Josef a Emamuel Maxovi. Z kovu ukořistěných děl italské armády na Sardinii jej odlili Jakob Daniel Burgschmiet a Christoph Lenz v Norimberku.


Pomník byl odhalen až po maršálkově smrti v listopadu roku 1858. V letech 1858-1919 stál na dolním Malostranském náměstí v Praze. Po osamostatnění Československa  byl pomník v letech 1919-1920 rozebrán. Kamenný podstavec byl zničen, bronzová část pomníku byla přenesena do Lapidária Národního muzea v Praze 7, kde je vystavena dodnes. V rámci předpokládané rekonstrukce Malostanského náměstí se uvažuje o zhotovení kopie pomníku a jeho umístění v blízkosti původního místa. 
Další, Radeckého jezdecký pomník, stojí od roku 1912 na vídeňské Ringstasse. V místech Radeckého pobytů se dochovaly pamětní desky, mj. na zámku v Třebnici, na domě v Duchcově, na kasárnách v Olomouci, v Miláně. V Národním muzeu se dochovaly na tři desítky památek, pamětní medaile vlastní také Moravské zemské muzeum v Brně. U příležitosti oslav 250. výročí narození, kterou pořádal Spolek Radecký Praha ve spolupráci s městem Sedlčany, se v sobotu 5. listopadu uskutečnilo slavnostní odhalení pamětní desky na budově Městského muzea v Sedlčanech.
Martine, díky za ukázky.

PK
zdroj: wikipedia.org









Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...