středa 31. srpna 2016

Turista v archeoparku

Po nekonečném čekání se mi letos v létě podařilo vytvořit dlouho plánovanou "turistickou" maxikartu z Archeoparku v Chotěbuzi. Od roku 2014 byl archeopark kvůli archeologickému průzkumu a poslední fázi dostavby pro veřejnost uzavřen, a tím logicky i poštovna, která zde byla umístěna.


Při každoroční dovolené v Beskydech jsem vždy naplánoval výlet do Chotěbuzi. Jednak proto, že jsem byl zvědavý, zda je dostavba již hotova, ale také proto, že sem nedaleko jezdíme s dětmi chytat pstruhy. Je to takový rituál, a proto jsem byl letos rád, že jsme výlet mohli konečně spojit s návštěvou archeoparku...
Archeopark se nachází v archeologické lokalitě, která je součástí obce Chotěbuz - Podobora v Moravskoslezském kraji. Jde o jednu z nejvýznamnějších pravěkých a raně středověkých památek České republiky. Archeopark se rozprostírá tam, kde dříve bývalo opevněné hradisko, pod kterým protékala řeka Olše a je rekonstrukcí slovanského sídliště z období od 8. do 11. století.



Rekonstruované raně středověké hradisko provede návštěvníky všedním životem našich předků. Uvnitř rozsáhlého opevnění, které obepíná areál dávné akropole, je vybudováno několik replik dobových staveb a výrobních zařízení.



Návštěvníci si zde mohou vyzkoušet lukostřelbu, mletí obilí, tkaní tkanic z přízí, psaní hlaholicí do voskových tabulek, vyrábění amuletů, poznávání kostí a odlévání stop zvířat žijících v okolí hradiska.



Poštovna se nachází v nové vstupní budově. K dispozici je zde pro podání obyčejných zásilek. Poštovna disponuje poštovním razítkem s motivem archeoparku.

PK
zdroj: archeopark-chotebuz.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...