úterý 3. května 2016

Maxikarty k výstavě Orbis naturalis pictus

Od 6. dubna vystavují v pražském Poštovním muzeu svoji výtvarnou tvorbu manželé Knotkovi. Výstava s příznačným názvem Orbis naturalis pictus - Přírodní motivy v tvorbě J. a L. Knotkových představuje nejen jejich práce spojené se známkovou tvorbou, ale i ilustrace z odborných a populárně naučných přírodovědných knih.



Výstava je rozdělena do čtyř hlavních tematických oddílů: země, vzduch, voda a chráněné krajinné oblasti. Zastoupena je především exotická i regionální fauna, v menší míře pak flóra a drobný hmyz.




Návštěvníci se mohou také těšit na trojrozměrné exponáty živočichů zapůjčené Zoologickou zahradou hl. města Prahy, Národním muzeem v Praze a Vlastivědným muzeem a galerií v České Lípě.


vytvořil Martin Hlavatý

Kromě drobných savců žijících na území České republiky a exotických papoušků budou k vidění například preparáty sklípkanů a hrabáče kapského, jehož živý, avšak vyhynutím ohrožený živočišný druh je k vidění v pražské ZOO. Výstava je doplněna programem zahrnujícím dětské výtvarné dílny a populárně naučné přednášky. Výstava potrvá do 25. září 2016. (zdroj: Tisková zpráva Poštovního muzea, www.postovnimuzeum.cz)


vytvořil Martin Hlavatý

K výstavě bylo připraveno příležitostné razítko s motivem motýla a květiny. Jak jsem již předem avizoval, mohli si sběralelé při troše snahy vytvořit maxikarty z řady poštovních známek, které Knotkovi výtvarně navrhli. Někteří z nich si v dostatečném předstihu opatřili vhodné komerční pohlednice, jiní vsadili na pohlednice vydané Českou poštou. V obou případech vznikly pěkné maxikarty. Na slideshow si můžete prohlédnout maxikarty k emisím z posledních čtyř let.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...