sobota 9. dubna 2016

Maxikarty k hradu Buchlov

Ve středu 6. dubna vyšla v emisi Krásy naší vlasti známka zobrazující hrad Buchlov. Na známce je hrad vyobrazen z prvního nádvoří ke druhé bráně umístěné v objektu purkrabství z roku 1691.


vytvořil Josef Fronc

Na poslední emisi nejrychleji zareagoval Josef Fronc, který měl den po emisi pracovní cestu na jižní Moravu, a tak se rozhodl zajet si také do Buchlovic pro poštovní razítko. Josef se krátce nezapomněl podělit o zážitek z návštěvy městečka. Napsal mi: "Buchlovice jsou krásná obec, s muzeem a infocentrem, s pěkným zámkem a nedalekým hradem. Na náměstí je i hotel a vše, co turista potřebuje. Rozhodně doporučuji navštívit toto místo. V pátek 8. dubna se na hradě koná inaugurace. Akce proběhne bez přítomnosti autorů známky. V plánu je prohlídka hradu. K inauguraci je připraveno 100 pamětních listů. V infocentru mají dost okénkových pohlednic, ale žádnou vhodnou pro tvorbu CM, tudíž jsem se spolehl na aukci starších pohlednic..."


vytvořil Josef Fronc

S Josefem souhlasím. Není radno spoléhat na to, že se vám na místě podaří sehnat vhodné pohlednice. Vždy je lepší připravit se dopředu a tím předejít zklamání. Sehnat starší pohlednice není žádný problém. Pokud tedy nebudete usilovat o přesný záběr, jaký je na známce. Ale i ten se dá při troše štěstí sehnat...
Vraťme se ale krátce zpět k této památce. Hrad Buchlov stojí na stejnojmenném kopci v Chřibech nad Buchlovicemi v nadm. výšce 509 metrů. Doba stavby se odhaduje na 1. pol. 13. století. Byl založen českým králem jako strategicky obranná pevnost a jako středisko se soudní pravomocí s takzvaným loveckým právem. Ze stavebně-historického hlediska se Buchlov řadí do přechodného románsko-gotického období. Přestože byl hrad v majetku krále, byl často dáván do zástavy bohatým moravským rodům - věřitelům krále. Na konci 15. století jej vlastnili páni z Cimburka. V roce 1520 přechází hrad do soukromého držení.


vytvořil Josef Fronc

Skutečně prvními soukromými majiteli hradu byli od roku 1518 Žerotínové a od roku 1542 Zástřizlové. V první pol. 17. století získali Buchlov sňatkem Petřvaldové z Petřvaldu, kteří přesídlili v 1. pol. 18. století natrvalo do buchlovského zámku. Posledními majiteli panství se roku 1800 stali Berchtoldové z Uherčic, kteří jej vlastnili do roku 1945. Už od 1. pol. 19. století z hradu zřídili veřejně přístupné muzeum, pro něž nakupovali velké množství sbírek, a jen díky tomu byla památka udržována a nechátrala. V roce 1945 přešel Buchlov do vlastnictví československého státu a je spravován Národním památkovým ústavem.
Josefovi díky za pěkné ukázky.
PK
zdroj: cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...