pondělí 23. března 2015

Pomník K. H. Borovského na maxikartě


Pomník K. H. Borovského od Josefa Strachovského byl odhalen roku 1883. Je situován čelem k Vlašskému dvoru, bývalé královské mincovně a současné radnici.


Pomník připomíná působení Karla Havlíčka Borovského v Kutné Hoře a především jeho vítězství před zdejším okresním soudem, kde čelil obžalobě za protiabsolutistické články ve svém časopisu Slovan. Ten K. H. Borovský v horním městě vydával v letech 1850–51 jako prakticky jediné české periodikum, které se snažilo bránit oklešťování výsledků revoluce 1848–49. Traduje se, že pomník byl vytvořen i podle vzpomínek chůvy K. H. Borovského.


Z hlediska filatelistického je známá řada CM vytvořených v letech 1946 až 1948 a to především v Havlíčkově (dříve Německém) Brodě.

Nyní se mi podařilo na jedné aukci náhodně získat CM s razítkem Kutná Hora (viz první maxikarta). Datem si nejsem zcela jist, při zvětšení je rozlišitelný rok 46 (nebo 48 ). Ale i tak mám radost, že v Kutné Hoře tvorba CM existovala i v minulosti.

Martin Hlavatý

čtvrtek 19. března 2015

Vyšel bulletin MAXIMUS č. 25

V rámci Zpravodaje Společnosti sběratelů československých známek SČF 1/2015 vyšlo další číslo bulletinu MAXIMUS. V pořadí již 25 číslo se především zaměřuje na maxikarty vytvořené sběrateli koncem loňského a začátkem letošního roku.



Zpravodaj bude předplatitelům rozesílán v průběhu příštích dnů. Pokud máte zájem o bulletin, kontaktujte vedoucího sekce na mail fronc@cbox.cz

Carte maximum EXPO 2015

Ve středu 18. března vyšel příležitostný známkový aršík ke světové výstavě EXPO 2015. Námětem aršíku, jehož autorem je Adam Hoffmeister, je kombinace loga EXPO MILANO 2015 s fotografií fresky Leonarda da Vinci - Poslední večeře Páně.

carte maximum byla vytvořena Martinem Hlavatým v Praze v den vydání známky,
další příležitostí k vytvoření CM je den zahájení světové výstavy,
který připadá na pátek 1. května 2015

Téma světové výstavy EXPO s názvem "Feeding the Planet, Energy for Life" ("Uživit planetu, Energie pro život") je zaměřeno na klíčové otázky udržitelného rozvoje. Chce se stát globální příležitostí pro prezentaci a srovnání tradičních i inovativních postupů při výrobě potravin. Ústřední myšlenkou je otázka,  jak zajistit všem obyvatelům planety dostatek kvalitních a nezávadných zdrojů jídla a pití.
Na ploše větší než 1 kilometr čtvereční se představí na 130 vystavovatelů z celého světa. Světová výstava se bude konat od 1. 5. – 31. 10. 2015. Areál Expo 2015 se bude rozkládat severozápadně od Milána mezi městečky Pero a Rho.
PK
zdroj: cpost.cz 

pondělí 9. března 2015

Barevný emisní plán českých poštovních známek 2015

Barevný emisní plán českých poštovních známek 2015 je ke zhlédnutí na EXPONET blogu na odkazu http://expo-net.blogspot.cz/2015/03/ilustrovany-emisni-plan-ceskych.html a na webu České pošty na odkazu
https://www.ceskaposta.cz/documents/10180/500110/2015_EP_brozura.pdf/8778afe5-7a28-461c-8075-31c5e6991880 


Barevný emisní plán bude zájemcům zdarma k dispozici na filatelistických přepážkách, v Postfile nebo si jej můžete písemně objednat ve Službách filatelistům v Karlových Varech.
V závěru brožury se opět můžete seznámit s tématy, které vydavatel chystá v příštím roce.



Co maximafilatelistům na závěr dodat? Hodně štěstí při shánění pohlednic...
PK
zdroj: expo-net.blogspot.cz

Maxikarta Večerníček od Oftisu

Vydavatelství OFTIS Ústí nad Orlicí vydalo novou carte maximum VEČERNÍČEK, razítkovanou příležitostným razítkem Večerníček, Praha 1. Cena maxikarty je 80 Kč. Cena čisté pohlednice je 6 Kč.


Objednat lze ve vydavatelství na adrese: OFTIS, J.Nygrina 336, 562 01 Ústí nad Orlicí, tel.: 465 52 10 52, nebo se slevou v internetovém obchodě na adrese www.oftis.cz

PK

Maxikarta Velikonoce

Dne 4. března vyšla poštovní známka Velikonoce se stylizovaným zajícem, který nese na podnose vajíčka a ruce má pomlázku.



V den vydání známky vytvořil Martin Hlavatý několik maxikaret s využitím motivu velikonočního zajíce. Nejlepší kousky ale jistě čekají na příležitostné razítko, kterým bude letos pošta v Kraslicích razítkovat od 23. března do 6. dubna.




PK

úterý 3. března 2015

Vlastní známky Kutná Hora - 20 let UNESCO

O tom, že je Martin Hlavatý činorodý nejen na poli maximafilatelie, se můžete přesvědčit z následujících řádků. Jako kutnohorský patriot totiž inicioval vydání vlastních poštovních známek s motivy nejvýznamnějších památek Kutné Hory.

zdroj: Kutnohorské listy

Vydání vlastních známek proběhne k příležitosti 20. výročí zápisu Kutné Hory na seznam UNESCO. K tomuto výročí je předběžně v plánu i příležitostné razítko. Martinovi patří díky za iniciativu a informaci.
PK
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...