čtvrtek 15. října 2015

Další státní symbol na maxikatrách

Po velkém a malém státním znaku a státní hymně vydává Česká pošta na známkách vlajku České republiky.



Známka vychází v neobvyklém tvaru výseku, evokujícím vlající vlajku. Pouze na spodní části je umístěno klasické zoubkování samolepicích známek. Autorem výtvarného návrhu je výtvarník Pavel Hrach.



Vlajka České republiky je podle zákona o státních symbolech ČR (3/1993 Sb.) jedním ze státních symbolů České republiky. Způsob používání stanoví zákon o užívání státních symbolů (352/2001 Sb., původně 68/1990 Sb.) na domácí i mezinárodní scéně. Od 13. března 1990 do 31. prosince 1992 měla Česká republika dvojbarevnou bíločervenou vlajku, která však byla v praxi užívána jen velmi sporadicky.
Po vyhlášení nezávislé a unitární Československé republiky roku 1918 vyvstal problém mít jako nezávislý stát vlajku, která by mohla stát reprezentovat ve světě. Zpočátku se používala dvojbarevná bíločervená vlajka.




Speciálně určená komise dostala na popud univerzitního profesora G. Friedricha roku 1919 úkol vytvořit návrh vlajky. Bylo vytvořeno několik návrhů, ze kterých nejvíce kladných ohlasů sklidil návrh na horizontální bikolóru, která byla doplněna modrým klínem, který sahal do 1/3 vlajky. Autorem tohoto návrhu byl státní úředník Jaroslav Kursa. Po úpravách byl klín prodloužen a sahá do 1/2 vlajky. Podoba vlajky byla následně poslanci dne 30. března 1920 v 18:45 vyhlášena a uznána a stala se oficiální vlajkou Československa na celou dobu jeho trvání, až do roku 1992. V době svého vzniku byla jednou z prvních oficiálních vlajek používajících klín na světě.



Maxikarty s razítkem hradní pošty Praha 012 vytvořil v den vydání známky Martin Hlavatý. Martine, díky za ukázky.
PK

zdroj: cpost.cz

2 komentáře:

  1. Dobrý den,

    měla bych zájem o CM se lvem, který nese vlajku - je možné jej nějak sehnat?

    Děkuji za odpověď.

    Helena K.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den,
    maxikarta je vytvořena z dobové pohlednice a je ve sbírce Martina Hlavatého. Předpokládám, že je jen jedna a tudíž nebude na prodej. Při troše úsilí a štěstí si však můžete maxikartu vytvořit sama. Stačí jen sehnat vhodnou pohlednici (třeba v antikvariátu, na Aukru, atd...), vylepit známku a nechat orazítkovat razítkem na poště Praha-Hrad... Pavel Kancnýř

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...