pondělí 11. května 2015

Za Merkurem do Police nad Metují

... jsem s rodinou vyrazil tuto sobotu. Na plánu byla jednak prohlídka místního muzea, ale i účast na křtu nedávno vydané poštovní známky.
Pro letošní rok vyhlásila asociace veřejných evropských operátorů PostEurop společným tématem známky Europa - hračky. Za Českou republiku byla vybrána legendární stavebnice Merkur.


prodejna v muzeu nabízela velký výběr pohlednic
jako nejvhodnější se nakonec ukázaly pohlednice s modelem hasičského auta
a s kolesovým rypadlem (obrázek níže)

Tradiční a nejznámější kovová stavebnice vyráběná v ČR se proslavila po celém světě. Vznikla počátkem minulého století v Polici nad Metují a její modely se úspěšně prodávají od 20. let 20. století. Základem stavebnice jsou pásy a profily různých tvarů a délek z lakovaného ocelového plechu, se sítí předvrtaných otvorů. Tyto dílky se spojují šroubky a matičkami. Stavebnice obsahuje i další součástky, hřídele, kola, osičky, atd. Některé stavebnice obsahují kladky, buldozerové pásy i elektromotorky. Stavebnice tak umožňuje stavbu realistických konstrukcí a různých strojů a zaručuje variabilitu a neomezené možnosti použití. Je významným pomocníkem v rozšiřování dětské fantazie, zručnosti a kreativity. (zdroj: www.cpost.cz)


CM Europa - Hračky (stavebnice Merkur)
s vyobrazeným kolesovým rypadlem na pohlednici
a příležitostným razítkem

Křest známky proběhl v sobotu 9. května 2015 před Muzeem stavebnice Merkur v Polici nad Metují.





Za účasti několika politických představitelů, majitele společnosti Merkur Toys s.r.o. - ing. Jaromíra Kříže, starostky města Idy Jenkové a tvůrce poštovní známky Pavla Sivka byla známka krátce po poledni slavnostně pokřtěna.


autor poštovní známky Pavel Sivko

Křtu se zúčastnila více jak stovka návštěvníků, což bylo znát při čekání na poštovní přepážku, která ten den v muzeu používala příležitostné poštovní razítko, prodávala poštovní známky a pamětní listy.


pamětní list si na památku kupovali především běžní návštěvníci křtu a turisté,
přesto se do hodiny vyprodalo všech 250 kusů

Stejný zájem vzbudila i samotná výstava, na které je postupně znázorněn vývoj a historie Merkuru.



Spatřit tady můžete nejstarší stavebnice z roku 1920, kolejiště Merkur "O" a spoustu historických i současných exponátů.


Petřínská rozhledna - exponát, který si můžete na výstavě také prohlédnout
maxikarta je ze sbírky Martina Hlavatého

Celá jedna místnost patří obří stavebnici Ocelového města, postaveného Jiřím Mládkem, který se inspiroval románem od Julesa Verna.


Ocelové město Jiřího Mládka

Mezi další významné exponáty patří čočkostroj, který ze stavebnice Merkur sestavil prof. Wichterle. 



Zajímavý článek o vzniku čočkostroje si můžete přečíst  na odkazu http://www.tyden.cz/rubriky/veda/veda-a-my/vanoce-1961-otto-wichterle-si-hraje-s-merkurem-a-stavi-cockostroj_220897.html#.VVC5MY7tlBc

vystavený exponát - čočkostroj prof. Wichterleho
ze stavebnice Merkur

PK
o křtu jinde na internetu
Náchodský deník.cz - Stavebnice má svoji známku 

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...