pátek 20. února 2015

Turista zavítal do Semil

A to nejen proto, že to má do Semil poměrně blízko, ale také proto, že zde místní pošta používá od ledna letošního roku denní poštovní razítko se znakem města s jelenem kráčejícím po louce se šesti hvězdami nad hlavou a s lípou za zády.


Semily jsou malým okresním městem, ležícím na severovýchodě Čech a jihovýchodě Libereckého kraje v okresu Semily. Mají přes 8 tisíc obyvatel, a jsou tak nejmenším okresním městem. Leží v kotlině na řece Jizeře ve výšce 340 m n. m. Rozloha Semil je 16,31 km², město se dále člení na 3 katastrální území (Semily, Spálov, Bítouchov) a 4 místní části (Semily, Podmoklice, Spálov, Bítouchov). Mezi památky Semil patří Obecní dům, radnice, kostel sv. Petra a Pavla, kostel sv. Jana Křtitele, morový sloup a další.



Semily a jejich okolí jsou vyhledávaným a častým cílem turistů. V blízkosti města se nachází ojedinělé údolí Jizery, jež patří do Geoparku UNESCO, prochází jím Riegrova a Kamenického stezka; nedaleko leží Bozkovské dolomitové jeskyně a asi 3 km od města hora Kozákov a následně Český ráj. Východním směrem se nachází Krkonošské podhůří, v němž se mj. nalézá národní přírodní památka Strážník. 




Od roku 2012, kdy poprvé vyšly poštovní známky Regionální motiv, zavítal turista do třech desítek míst v naší republice, někdy i opakovaně, zejména v rámci velkých měst. Když mne ve stejném roce napadla myšlenka na sérii analogických pohlednic s názvem Turista - cesta napříč Českou republikou, ani jsem nepočítal, že se časem tento název doslova naplní. Turista skutečně dosud zmapoval řadu míst napříč republikou. Svědčí o tom fakt, že se podíval do nejvýše položeného města v ČR, neopomenul několikrát navštívit slavnou "matku měst", stanul na nejvyšší hoře naší vlasti, prohlédl si mnohé naše památky, zavzpomínal na významné nejen historické události, projel se bezpočetkrát šalinou v Brně a nejvýchodněji dobyl Portáš v Javorníkách. O jeho zábavu se dosud starám společně s kolegou Zbyškem Veselým.
PK
zdroj: wikipedia.org (Semily)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...