pondělí 2. února 2015

Maxikarta k 230. výročí narození M. D. Rettigové

Pěkný pozdrav ze Všeradic mi v pátek zaslal Tomáš Doležal. Díky! Tomáš, zřejmě jako jeden z mála, využil možnosti vytvořit si pamětní maxikartu k 230. výročí narození M. D. Rettigové.

maxikarta k 230. výročí narození M. D. Rettigové
Všeradice, 30.1.2015
vytvořil Tomáš Doležal

Magdalena Dobromila Rettigová se narodila 31. ledna 1785 ve Všeradicích. Široké veřejnosti je známá především jako autorka knihy Domácí kuchařka. Díky manželství s českým buditelem a spisovatelem se z ní stala vlastenecky orientovaná buditelka. Od roku 1834 žila v Litomyšli, kde se věnovala buditelské činnosti a organizování společenského života (kafíčková společnost). Věnovala se také výchově a výuce dívek. Ve svých kurzech je učila hospodaření, vaření, domácím pracem a české literatuře.
Jako spisovatelka napsala několik desítek drobnějších i rozsáhlých děl. Nejprve uveřejňovala drobnou prózu v časopisech, postupně vydala několik knih pro mládež, určených především dospívajícím dívkám. Později se věnovala výhradně prakticky zaměřené literatuře. Největší význam v jejím díle mělo šíření národního vědomí a osvěty v ženském měšťanském prostředí. 
Vraťme se ještě zpět k maxikartě, kterou vytvořil Tomáš. Pro pozorné sběratele to tentokrát nemohl být těžký úkol si maxikartu vytvořit. Od roku 2010 totiž existují pohlednice s portrétem M. D. Rettigové, které jsou stále v prodeji v Oftisu. V lednu roku 2010 také vyšel na známce její portrét v emisi Osobnosti. Brzy poté se konal v rodišti M.D. Rettigové ve Všeradicích křest poštovní známky v místním muzeu.


maxikarta z roku 2010 - křest poštovní známky
emise Osobnosti - M. D. Rettigová
příležitostné razítko, Všeradice, 23.1.2010
vytvořil: Josef Fronc

Akce to byla pěkná, mám na ní dosud pár hezkých vzpomínek. Pokud byste si ji chtěli připomenout, podívejte se do Zpravodaje roku 2010 nebo do bulletinu číslo 9. Tehdy vzniklo i několik různých maxikaret od soukromých sběratelů (viz výše) i od vydavatelství Oftis (viz bulletin číslo 10).
PK
zdroj: wikipedia.org
zamecky-dvur.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...