čtvrtek 22. ledna 2015

Osobnosti Oldřich Kulhánek a Vítězslava Kaprálová na maxikartách

Ani Martin Hlavatý opět nezahálel a zaslal mi ukázky svých maxikaret. Martine díky. K emisi Tradice české známkové tvorby - Oldřich Kulhánek, vydané 20. ledna 2015, logicky použil denní razítko Známková tvorba, Praha 1 v den vydání známky. O životě významného českého výtvarníka jsem již publikoval ve starším příspěvku na odkazu zde.

carte maximum Oldřich Kulhánek
vytvořil Martin Hlavatý

K emisi Osobnosti - Vítězslava Kaprálová, která vyšla ve stejný den, použil Martin denní razítko se znakem Nového Města pražského, Praha 1 v den vydání známky. Lepší by pochopitelně bylo razítkovat v Brně, kde se Kaprálová před sto lety (24.1.1915) narodila. Jsem si jistý, že o tom Martin ví a maxikartu vytvořil jako doklad ke dni vydání známky. 

carte maximum Vítězslava Kaprálová
vytvořil Martin Hlavatý

Protože je pro mnohé jméno Vítězslavy Kaprálové neznámé, pojďme si o ní alespoň krátce povědět. Vítězslava Kaprálová byla česká skladatelka a dirigentka, která se narodila před 100 lety v Brně. Žila krátký, přesto dramatický život za který složila přes 50 skladeb, včetně orchestrálních. Podstatný vliv na její umělecký život měla její hudební rodina. Otec Václav, žák Leoše Janáčka, byl skladatelem a v Brně založil soukromou hudební školu. Matka Viktorie byla sopranistkou a učitelkou zpěvu. Po ukončení základního vzdělání studovala na Brněnské konzervatoři obor Skladba a dirigování. Její absolventská skladba Koncert pro klavír a orchestr, který si sama řídila, byl brněnskou senzací, protože poprvé vystoupila na dirigentský stupínek mladá žena, což byl v tehdejší době neobvyklý jev. Ve 20 letech odchází na Mistrovskou školu pražské konzervatoře, kde po dvou letech studií uvádí v Lucerně svoji Vojenskou symfonietu a svými energickými gesty vede symfonický orchestr České filharmonie. Zásadní zlom v jejím životě nastal při náhodném setkání s Bohuslavem Martinů v roce 1937. Když Martinů odhalil mimořádný talent skladatelky, vyzval ji ke studiu skladby u něj v Paříži a v dirigování u Charlese Muncha. V červnu 1938 odjíždí Kaprálová do Londýna, aby na Mezinárodním festivalu společnosti pro soudobou hudbu ve velkém sále Queens Hall uvedla Vojenskou symfonietu,  kterou opět dirigovala - tentokrát byl jejím orchestrem BBC Orchestra. V době, kdy již Paříž byla ohrožována německými vojsky, lékaři diagnostikovali u Kaprálové tehdy nevyléčitelnou tuberkulózu, na kterou mladá skladatelka 16. června 1940 v jihofrancouzském Montpellieru v pětadvaceti letech zemřela.
PK
zdroj: cpost.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...