čtvrtek 13. listopadu 2014

Maxikarty k emisi Umělecká díla na známkách 2014

Téměř poslední emise každoročně patří sérii poštovních známek, zachycujících umělecká díla našich i zahraničních autorů. Letos to jsou díla dvou výtvarníků a jednoho fotografa.  První z obrazů - Ulice v zimě, kterou do podoby poštovní známky rytecky převedl Václav Fajt, je dílem Jakuba Schikanedera.

maxikarta ke známce Ulice v zimě (J. Schikaneder)
razítko pošty Praha 1, 5.11. 2014 (den vydání)
ze sbírky Martina Hlavatého

Známka zobrazující fotografii Samota a brýle představuje jednoho z nejvýznamnějších českých fotografů první pol. 20. století a  světově významného průkopníka avantgardní fotografie - Jaromíra Funkeho. Fotografie, na které fotograf uplatnil výrazný tvar brýlí a jejich stínu v nezvyklém úhlu, vznikla ve 20. letech minulého století.

maxikarta ke známce Samota a brýle (J. Funke)
razítko pošty Praha 1, 5.11. 2014 (den vydání)
ze sbírky Martina Hlavatého

Poslední dílo z letošní emise patří světově známému španělskému surrealistovi Salvadoru Dalímu, od jehož narození uběhlo letos v květnu 110 let. Obraz s názvem Leda Atomica, v rytecké transkripci Martina Srba, znázorňuje Ledu, mytologickou královnu Sparty s labutí. Podle řecké mytologie porodila Leda čtyři děti: Kastór a Klytaimnéstra byli potomky Tyndareovými, Polydeukés a Helena však měli jiného otce - nejvyššího boha Dia. Podle Eurípida měla Léda s Tyndareem dvě děti, Klytaimnéstru a Timandru, pak ji oplodnil Zeus, proměněný v labuť, a ona porodila dvě vejce, z nichž se narodili Dioskúrové, synové Diovi, totiž Kastór a Polydeukés a Helena...
Tak jako její krása přitahovala Dia, stejně tak lákala i umělce. Lédino objetí s labutí bylo v helénistickém i pozdějším umění oblíbeným motivem. Na Dalího obrazu je Leda portrétem jeho ženy Galy.

maxikarta ke známce Leda Atomica (S. Dalí)
razítko pošty Praha 1, 5.11. 2014 (den vydání)
PK
zdroj: wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...