čtvrtek 27. listopadu 2014

Jára Cimrman - vynálezce kruhové známky

Geniálního vynálezce Járu Cimrmana jistě není třeba příliš představovat. Představme si alespoň krátce jeho další fantastický vynález - kruhovou známku.
"Jára Cimrman se jako učitel v haličské osadě Struk seznámil s dcerou místního poštmistra Erikou T. Ta se záhy stala Cimrmanovou přítelkyní a posléze i zapisovatelkou jeho myšlenek a zásad.
Díky zápiskům Eriky T. víme, že Jára Cimrman nabídl rakouské c. a k. poště svůj návrh organizace poštovní služby, při níž bylo k dopravě spěšných známek použito polního dělostřelectva. Výhodou této novinky bylo, že zásilka dopadla během několika vteřin na příslušnou adresu. Nevýhodou bylo, že adresátů ubývalo. Na žádost obyvatelstva Haliče byla tato služba zrušena. Inspirován kulatým poštovním razítkem vytvořil Jára Cimrman pro tyto spěšniny i kruhovou známku." (zdroj: Česká pošta, s.p.)

"metál" na hrudi Járy Cimrmana

Kruhová známka spatřila světlo světa dne 26. listopadu 2014, kdy byla se vší slávou uvedena do poštovního provozu, a to hned ve dvou hodnotách A = 13 Kč tuzemské poštovné do 50 g a Z = 30 Kč zahraničí - mimoevropské země do hmotnosti 50 g.


maxikarta Jára Cimrman
ze sbírky Martina Hlavatého

Na obou kruhových známkách byly použity dvě z mnoha možných podob génia. Na pohlednicích je vyobrazena autobusta Járy Cimrmana, jejíž všechny rysy jsou strhané kloboučníkem Lešnerem, který na ní napařoval klobouky. Jen na zátylku je patrný pahrbek geniality. Vznikly tak hezké maxikarty, "ozdobené" příležitostným razítkem ke dni vydání kruhových známek.
Vraťme se ale ještě zpět k významnému 26. listopadovému dni. Úderem druhé hodiny odpolední se na Hlavní poště v Praze konalo uvedení kruhové známky Jára Cimrman. Za přítomnosti ministra vnitra Marcela Chovance, zástupců České pošty - generálního ředitele Martina Elkána a ředitele odboru známkové tvorby Břetislava Janíka a členů divadla Járy Cimrmana Zdeňka Svěráka, Jaroslava Weigela (mimochodem nějaký čas žil v naší ulici v MH a při dotazu na mne bryskně vychrlil i číslo popisné i fakt, že už dům pár let nestojí; dnes na jeho místě stojí nový dům v němž bydlí kolega filatelista, který si určitě "Járovy" známky opatří...), Petra Bruknera a Jana Hraběty, byla známka slavnostně pokřtěna a uvedena do poštovního provozu.



Celá akce se nesla v duchu přátelské atmosféry, plné cimrmanovského humoru, kterou uzavřela autogramiáda herců divadla.


Dlouhé fronty táhnoucí se prve od filatelistických přepážek, vystřídaly fronty na podpisy divadelníků, o které byl velký zájem. Ve dvoraně Hlavní pošty, kde se celá akce uskutečnila, bylo kromě samotných známek vystaveno i dělo, které je i motivem příležitosného razítka, které bude na hlavní poště k dispozici až do 5. prosince.






Co dodat závěrem. Byla to hezká a vydařená tečka za letošním emisním rokem. Díky! Nebo, že by ještě nebyla...?


Pavel Kancnýř

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...