pátek 17. října 2014

Jan Kavan vystavuje v Jilemnici

Od 10. října do 16. listopadu vystavuje v Krkonošském muzeu v Jilemnici akademický malíř Jan Kavan. Výstava s názvem Grafika a známková tvorba představuje Jana Kavana jednak jako grafika, ale také jako tvůrce řady českých poštovních známek, nejčastěji znázorňujících architektonické památky, lidové stavby a osobnosti.

carte maximum se známkou sv. Václav z roku 2012
ve výtvarném návrhu Jana Kavana
ze sbírky Martina Hlavatého

Jan Kavan se narodil ve Zlíně v roce 1947. Dětství prožil na pražské periferii ve starých Holešovicích. V roce 1966 absolvoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Praze. Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové navštěvoval atelier grafiky a ilustrace u prof. Strnadela, Jiřího Trnky a posléze u Zdeňka Sklenáře, u kterého v roce 1972 absolvoval. Těžištěm jeho tvorby je kresba a volná umělecká grafika.



Převážně figurální kompozice jsou oproštěny od jakéhokoliv prostředí. Stejně tak nadbytečný je i kostým. Nahé tělo je nadčasové stejně jako lidská duše. Kresby jsou vytvářeny v kombinací s technikou air brush. V umělecké grafice nejčastěji pracuje v hlubotiskové technice leptu obohacené o barevné soutisky tvarovaných matric. V oblasti užitého umění se uplatňuje jako příležitostný ilustrátor, tvůrce ex libris a tvůrce poštovních známek.


návrh emise Tradice české známkové tvorby - Oldřich Kulhánek
známka bude vydána v lednu 2015

Jan Kavan dosud uspořádal na 60 výstav v ČR i v zahraničí. Dostalo se mu řady ocenění za ilustrace, ex libris a známkovou tvorbu. Je členem Sdružení českých umělců grafiků Hollar. V současné době žije a pracuje v Praze.






Jubilejní podzimní výstavu v Jilemnici tradičně uspořádal Klub filatelistů 05-41 v Jilemnici ve spolupráci s Krkonošským muzeem v Jilemnici, Městem Jilemnice a Českou poštou s.p. V den vernisáže byla v budově jilemnického muzea zřízena příležitostná poštovní přepážka s příležitostným razítkem s textem Jan Kavan, Jilemnice a s motivem obratle, jilemnická pošta používala příležitostný Apost a pro filatelisty, přátele umění a další návštěvníky připravil organizátor pěkný program obohacený řadou špičkových filatelistických i grafických materiálů.
PK

zdroj: výtvarníkův medailonek k výstavě Jan Kavan - Grafika a známková tvorba

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...