pátek 25. července 2014

Maximafilatelistický šuplík aneb co se nikam nevešlo

Po krátké úvaze jsem se rozhodl publikovat i o dalších maxikartách, které byly našimi sběrateli v poslední době vytvořeny. Protože nevydávají na samostatný článek, přináším alespoň přehled s krátkým komentářem ke každé z nich.
V letošním roce slaví město Mnichovice 880. výročí od založení. Tato událost byla připomenuta v květnu příležitostnou nálepkou Apost  a R-nálepkou s přítiskem Mnichovice 880 let a vyobrazeným znakem města. Přestože mnichovičtí nepřipravili k této události žádné příležitostné razítko, mohli sběratelé na požádání získat pěkné denní razítko se znakem města, které se zde již několik let používá. Této skutečnosti využil kolega Zbyšek a vytvořil další velmi pěknou turistickou maxikartu. Na tamním infocentru navíc získal kašet vyobrazující starou pečeť se znakem města, na němž jsou dva pštrosi, stojící proti sobě a držící zobáky a jednou nohou pancíř. Na jejich hlavách stojí rozkročen oděnec s obnaženým mečem (zdroj mnichovice.info).



V turistickém tažení pokračujeme dále a zastavíme se krátce v Prostějově. Do Prostějova pro změnu vyrazil Martin Hlavatý. Na zdokumentování události 100. výročí prostějovské radnice použil několik dobových foto pohlednic s vyobrazeným náměstím s radnicí. U příležitosti výročí se v tamním informačním centru používalo příležitostné razítko s vyobrazenou radniční věží.




V Brně se krátce zastavil Zbyšek Veselý, aby vytvořil turistu, který nám chyběl ve sbírce. Na pohlednici použil kašet s vyobrazenou Starou radnicí, "turistickou" poštovní známku orazítkoval denním razítkem pošty Brno 1 s hlavou Merkura. Díky Zbyšku za obě maxikarty!



Velmi povedená jsou i CMka ke 100. výročí Velké války, které si letos připomínáme. O ně se postaral Martin Hlavatý a vytvořil řadu variant v den vydání se známkami z emise Obětem 1. světové války,  vydané 11. června 2014. 




Martin na své maxikarty použil dobové pohlednice, které jsou vhodné ke známkám z aršíku bohatě ilustrujícím události úzce spjaté s válečným konfliktem.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...