středa 21. května 2014

Aktuální výstava v Poštovním muzeu: Za polní poštou první světové ...

Letos uplyne sto let od začátku 1. světové války. U příležitosti tohoto významného výročí se sešlo 9 významných institucí. Vznikl tak unikátní projekt Velká válka, v jehož rámci se na těchto objektech budou konat výstavy, semináře a další doprovodné akce. Jednou ze zúčastněných institucí je i pražské Poštovní muzeum, které od 14. května pořádá výstavu Za polní poštou první světové ...



Výstava představuje vojenskou i civilní část rakouské poštovní správy během první světové války.


Byla to totiž pošta, která umožnila miliónům vojáků na frontě kontakt se svými blízkými v zázemí. Dlouhodobě odloučeni od svých rodin a přátel tak měli možnost komunikovat prostřednictvím dopisů, dopisnic i telegramů a udržovat naději na brzké setkání a šťastný návrat domů.



A právě jedinečná úloha rakouské pošty při zprostředkování písemného styku je prezentována pomocí bohatého obrazového materiálu, který zahrnuje fotografickou dokumentaci poštovního provozu a jeho zaměstnanců, ukázky dobové korespondence včetně známek a otisků razítek, dále také různé podoby válečné propagandy a cenzury. Nechybí ani příklady písemného styku válečných zajatců a zraněných vojáků, stejně tak jako tehdy ještě ojedinělé případy leteckých zásilek. To vše je prezentováno na pozadí složitého úředního aparátu rakouské pošty, jehož fungování záviselo nejen na množství vyhlášek, směrnic a oběžníků, ale především na desítkách tisíc obětavých poštovních zaměstnanců, z nichž se mnozí konce války nedožili. (zdroj: Tisková zpráva k výstavě Za polní poštou první světové ...)



V sobotu 17. května byla zřízena příležitostná poštovní přepážka, která požívala poštovní razítko s poštovní trubkou v ostnatém drátu. Toho využil Martin Hlavatý, aby zdokumentoval tuto událost pomocí několika vybraných pohlednic. V prodeji byla i sada 4 pohlednic vydaných k výstavě samotným muzeemCena jedné sady je 36 Kč. Jejich vyobrazení najdete na odkazu:
https://www.facebook.com/media/set/?set=a.279689688871920.1073741837.265827470258142&type=1

více k doprovodnému programu k výstavě na odkazu http://www.postovnimuzeum.cz/assets/vystavy/tiskovka1.pdf nebo na Facebooku https://www.facebook.com/Postovnimuzeum

zdroj: www.postovnimuzeum.cz
www.velkavalka.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...