pondělí 7. října 2013

95 let pošty českých skautů - výstava a setkání sběratelů

U příležitosti připomínky 95. výročí pošty českých skautů probíhá v pražském Poštovním muzeu od 18. září výstava s názvem 95 let pošty českých skautů, navazující na tradici skautských výstav, které se v Poštovním muzeu konají každých pět let již od roku 1993.


Návštěvníci výstavy se mohou těšit na prezentaci dobových deníků a kronik, zachycující první dny Československé republiky. K prohlédnutí jsou zde i filatelistické sbírky se skautskou tématikou a řada dalších zajímavých skautských exponátů.


Kromě mnoha dalších artefaktů je k vidění i originální deník Lídy Zemanové z říjnových a listopadových dnů roku 1918. Výstava je dílem bratří Václava Noska - Windyho a Jana Mareše - Bonza. K výstavě byla v sobotu 21. září zřízena příležitostná poštovní přepážka s příležitostným poštovním razítkem od rytce Miloslava Bláhy.


Ten si pro návštěvníky výstavy připravil lahůdku v podobě otisku pečetítka, kterým ochotně pečetil všechny materiály sběratelů a návštěvníků. Výstava potrvá do 17. listopadu a je otevřena denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin. 


Uplynulou sobotu proběhlo v Praze další tradiční setkání skautských sběratelů spojené s burzou časopisů a knih, pohlednic, odznaků, turistických známek a mnoha dalších věcí se skautskou a foglarovskou tématikou.

pohlednice vydaná ke 100. výročí českého skautingu
se strojovým razítkem s příležitostným štočkem k XXIII.
setkání skautských sběratelů

Pro mnohé účastníky je tato každoroční akce nejen vítaným setkáním s bratry a sestrami, ale i možností, jak za rozumné peníze získat zajímavý sběratelský artefakt nebo doplnit sbírku.
PK
Další informace k výstavě na odkazu: 95 let pošty českých skautů
Fotogalerie z příležitostné přepážky na odkazu: http://www.kf0015.cz/?p=6297 a ze setkání sběratelů na http://www.kf0015.cz/?p=7171

zdroj: www.postovnimuzeum.cz
Facebook KSSJ

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...