pondělí 9. září 2013

První poprázdninové setkání na Hlavní poště

Ve středu 4. září proběhla již 35. výstavka výtvarných návrhů nově vydaných poštovních známek, na které se tentokrát společně sešlo nejvíce výtvarníků za dobu konání těchto akcí.


Návštěvníci výstavky tak nejenom mohli zhlédnout výtvarné návrhy známek, ale i bez většího čekání získat na své materiály podpisy výtvarníků a rytců, kteří se na emisích podíleli. Na výstavce byly k vidění výtvarné návrhy k emisi Ochrana přírody - Karlštejnsko od manželů Knotkových a Martina Srba.


Velmi zdařilý je i výtvarný návrh příležitostné poštovní známky k Mistrovství světa ve vodním slalomu od výtvarníka Jana Ungráda a rytce Jaroslava Tvrdoně.


U příležitosti sedmistého výročí města Nový Jičín vyšla ve výtvarném návrhu Evy Haškové a rytce Jaroslava Tvrdoně poštovní známka Krásy naší vlasti: 700 let města Nový Jičín.



O vydání Svatého Václava jsem již informoval ve starším příspěvku a proto ho zde připomínám pouze vyobrazením maxikarty vytvořené v den výstavky na Hlavní poště.


Svého prvního vydání v sešitkové úpravě se dočkaly i Vlastní známky. Námětem vzorového vydání je u první známky logo Tankuj levněji ze společného projektu České pošty, s.p. a Ministerstva průmyslu a obchodu, který svým uživatelům nabízí aktuální ceny benzínu a nafty na čerpacích stanicích po celé republice a u druhé známky text 20 let České pošty, vlnovky symbolizující oražení dopisu a logo České pošty.



Třešničkou na dortu 35. výstavky pak zůstává vydání Zapadlíkových Českých aut značky Škoda.

Václav Zapadlík podepisuje oba sešitky s auty, které výtvarně navrhl;
v pozadí ve vitríně jsou vystaveny archy k červencovému vydání
poštovní známky Sv. Václav od výtvarníka Jana Kavana




K emisi Česká auta - Škoda I. vznikly i dvě maxikarty s domicilem Mladá Boleslav, kde má největší tuzemský výrobce své sídlo. Po dohodě s kolegou jsme tentokrát (odborníci prosím prominou) zvolili jednu pohlednici z muzea pro obě známky.


Byť je na pohledu uvedeno, že jde o model Škoda 645, ve srovnání se známkou se v některých detailech podobá modelu Škoda 860.

PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...