úterý 23. dubna 2013

Dvě výstavy a turista opět v akci

Druhá polovina dubna se nese v duchu výstav úzce spjatých s naším koníčkem, filatelií. První z nich s názvem Poštovní výstava aneb Pošta, jak jsme ji (ne)znali, probíhá od 15. dubna do 12. května 2013 v Kostele svatého Bonaventury v Mladé Boleslavi.


Velmi zdařilá expozice fotografií poštovního provozu 70. let 20. století navazuje na loňskou výstavu fotografií malíře Tomáše Vosolsobě v pražském Poštovním muzeu, která se stane se základem regionálních poštovních výstav.


Na vystavených fotografiích naleznete snímky pracovníků Poštovního muzea, poštovních úřadů, doručovatelek, slavnostních podnikových událostí nebo spojového školství,


ale i špičkové fotografie z ateliérů tvůrců československých poštovních známek - J. Lieslera, F. Grosse, K. Lhotáka, B. Housy, J. Herčíka, V. Kovaříka, Z. Sklenáře, M. Ondráčka, L. Jirky, J. Švengsbíra a dalších. Fotografie jsou doplněny návrhy poštovních známek.


Výstavu doprovází sbírka starých pohlednic, tematicky zaměřených na Mladou Boleslav.


U příležitosti výstavy byla v prostorách Vzdělávacího centra Na Karmeli v sobotu 20. dubna 2013 otevřena příležitostná poštovní přepážka, která používala příležitostné razítko k Poštovní výstavě.

turistická maxikarta
Poštovní výstava Mladá Boleslav

Druhá výstava, OSTROPA 2013, česko-německá výstava poštovních známek s mezinárodní účastí, navazuje na předchozí stejnojmenné výstavy, jejichž historie sahá až do roku 1935. Koná se ve dnech 18. až 28. dubna 2013 v prostorách Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě.


U příležitosti filatelistické výstavy je připraveno několik doprovodných akcí. Zkrátka nepřijdou ani její návštěvníci. V průběhu výstavy bude tamní poštovna Jihlava 50 používat dvě příležitostná poštovní razítka a příležitostnou R nálepku. Místní pošty připomenou na přítisku na cenné nálepce APOST právě probíhající výstavu OSTROPA, ale i 90. výročí od založení Klubu filatelistů v Jihlavě. Více informací naleznete na stránkách České pošty, s.p.

turistická výstava
filatelistická výstava OSTROPA 2013

O "jihlavského" turistu se tentokrát postaral Zbyšek Veselý, který vytvořil varianty s denním razítkem poštovny Jihlava 50 a s příležitostným razítkem k výstavě (viz výše). Na místním infocentru použil turistické razítko s ježkem, který je neodmyslitelným symbolem města Jihlava již od přelomu 14. a 15. století.
PK
odkazy:

zdroj:
postovnimuzeum.cz
ostropa.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...