středa 13. března 2013

Barevný emisní plán českých poštovních známek 2013

V uplynulých dnech vyšel barevný emisní plán českých poštovních známek na rok 2013. Pro letošní rok v něm najdete vyobrazení 26 příležitostných a 2 výplatních poštovních známek s odbornými texty k jednotlivým emisím.


Jaká témata se v letošním roce objeví na poštovních známkách, můžete také sledovat na odkazu na emisní plán, který je zde na blogu schovaný pod vyobrazením aršíku k letošní emisi Ochrana přírody. Jako v loňském roce se z barevného emisního plánu bohužel nedozvíme, jak budou vypadat některé výplatní emise, například Česká auta od Václava Zapadlíka. Pojďme si tedy alespoň představit některé letošní emise, které mne zaujaly svým výtvarným pojetím. Hned na úvod měsíce května vychází v emisi EUROPA, která je společná pro státy sdružené v organizaci PostEurope, poštovní dopravní prostředky.


Za Českou republiku byl vybrán koňmi tažený poštovní balíkový vůz. Výpravný aršík ke 1150. výročí příchodu Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu roku 863, vychází z nejstaršího známého zobrazení sv. Cyrila a Metoděje z kostela St. Clemente v Římě. Na známce je sv. Cyril a Metoděj před Ježíšem Kristem s anděli a sv. Pavlem a sv. Klementem. Aršíková emise k 1150. výročí je společným vydáním se Slovenskem a jejím autorem je Dušan Kállay.


V červnu 2013 vychází další dvě známky z nové emise Historické dopravní prostředky: Motocykl Čechie 33-Böhmerland a železniční osobní drezína Tatra 15/30, tentokrát ve výtvarném návrhu Václava Zapadlíka.



Koně Chlumecký plavák a palomino pocházejí z hřebčína Kinských, jehož historie sahá do 17. století, kdy se koně chovali zejména pro vojenské a hospodářské účely. Typické je pro ně zlatavé zbarvení s bílou hřívou (palomino, Isabela, žluťák) nebo černou hřívou (plavák).


V závěru roku se mj. můžeme těšit na další poštovní známky z emise Umění. Níže vyobrazuji předlohu pro poštovní známku Autoportrétu od českého malíře, básníka, grafika a překladatele Bohuslava Reynka (1892-1971).


Z výplatních známek již letos v březnu vyšla poštovní známka z emise Lidová architektura - Nový Hrozenkov. Další výplatní známka s vyobrazením známého židovského spisovatele Franze Kafky a broukem, zřejmě z jeho známé povídky Proměna, je v zajímavém výtvarném pojetí malířky Mariny Richterové.


V závěru barevného emisního plánu je přehled připravovaných poštovních známek na rok 2014, z nichž vybírám emise k chystané Zimní olympiádě a paralympiádě v Soči 2014,

logo Zimních olympijských her v SOČI 2014

pokračování emise Historické dopravní prostředky (automobil Z4-Zbrojovky Brno, prototyp 1. československého vozu pro Metro Praha, letoun Rapid Eugena Čiháka a řetězový nákladní parník na Labi).

letoun Rapid Eugena Čiháka,
reprodukce z knihy Jak jsem létal a padal

Z osobností si například připomeneme významného českého spisovatele Bohumila Hrabala, astronoma Prof. RNDr. Zdeňka Kopala nebo moravského šlechtice Karla staršího ze Žerotína či anatoma Andrease Vesaliuse.

Prof. RNDr. Zdeněk Kopal,
zdroj. astro.cz

V emisi Krásy naší vlasti navštívíme Zámek Červená Lhota a z technických památek Ruční papírnu Velké Losiny.

Zámek Červená Lhota, Ruční papírna Velké Losiny,
zdroj. wikipedia.org

V emisi Ochrana přírody se seznámíme s faunou a florou Beskyd a z Prahy se tentokrát můžeme těšit na Chrám sv. Víta nebo pokračování cyklu uměleckých děl z Obrazárny Pražského hradu s vyobrazením Shromáždění olympských bohů od malíře Petra Paula Rubense.

Peter Paul Rubens: Shromáždění olympských bohů,
zdroj: kulturanahrade.cz

V roce 2014 si také připomeneme i některá významná výročí: 150 let českého hasičstva, 200 let muzejnictví v Opavě nebo téma válečných obětí 1. světové války. Na závěr roku nás opět čekají Umělecká díla na známkách, tentokrát od Jakuba Schikanedera, Jaromíra Funke nebo Salvadora Dalí! Emisní plán na rok 2014 je pouze informativní s použitím ilustrativních fotek a může se měnit. Minimálně do něho přibudou i výplatní emise. Brožura barevného emisního plánu je pro zájemce k dispozici na filatelistických přepážkách, v Postfile nebo jej lze objednat u zásilkové služby České pošty, s.p. - Služby filatelistům v Karlových Varech.
PK
zdroj: 
Barevný emisní plán českých poštovních známek 2013

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...