pondělí 17. prosince 2012

Pravostranný provoz Břeclav-Bohumín

Od roku 1872 jezdily vlaky na trati z Břeclavi do Bohumína, přezdívané také Ferdinandka (Severní dráha císaře Ferdinanda), po levé straně. Důvody, proč tomu tak bylo, nejsou dosud známé. Dle historika Pavla Schreiera je možným důvodem inspirace v zahraničí. Dosud se vlevo jezdí třeba ve Švýcarsku nebo ve Francii. Od 9. prosince 2012 je všemu jinak. Od tohoto dne provoz po levé straně, na trase Břeclav-Bohumín, definitivně končí a vlaky jezdí po pravé straně, stejně jako ve zbytku republiky. Důvodem změny je sjednocení pravidel evropské železniční sítě. 

carte maximum
známka Pofis 540 Tradice české známkové tvorby
příležitostné poštovní razítko Pravostranný provoz Břeclav - Bohumín,
Bohumín, 6.12.2012
vytvořil Zbyšek Veselý

U příležitosti této významné změny připravila Česká pošta, s.p. ve spolupráci se SŽDC (Správa železniční dopravní cesty) dvě příležitostná poštovní razítka. Autorem návrhu obou razítek s vyobrazenou železniční výhybkou je výtvarník Jiří Ryvola. Razítka se používala ve dnech 5. až 7. prosince 2012 na nádražních poštách Břeclav 2 a Bohumín 1.

carte maximum
známka Pofis 540 Tradice české známkové tvorby
příležitostné poštovní razítko Pravostranný provoz Břeclav - Bohumín,
Břeclav, 7.12.2012

vytvořila Ladislava Hradílková

Tvorby analogických pohlednic se tentokrát ujali kolegové, kterým téma železnice není rozhodně cizí. Každý z nich přitom zvolil jiný námět pohlednice. Zatímco Zbyšek vybral ilustrovanou pohlednici starší lokomotivy s vyobrazenou výhybkou a osazenstvem mašinky v cylindrech (podobně jako na známce), kolegyně Ladislava vsadila na působivou fotopohlednici zmenšeniny (modelu) samotné lokomotivy. Díky oběma za pěkné varianty. Známka použitá na obou pohlednicích vyšla v roce 2008, v emisi Tradice české známkové tvorby, na připomínku dvou významných tvůrců poštovních známek-Františka Hudečka a Bohdana Roule. Na známce původní nominální hodnoty 10 haléřů je vyobrazena parní lokomotiva Zbraslav z roku 1846 ze šestiznámkové emise Lokomotivy, vydané v roce 1956. Celou emisi si můžete prohlédnout zde. Autorem výtvarného návrhu známky je akademický malíř, grafik a rytec Bedřich Housa.
PK

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...