pondělí 12. listopadu 2012

Čtyřlístek nejen ve službách krále


Dne 7. listopadu vyšel Čtyřlístku 5. známkový sešitek. Podtitul Čtyřlístek ve službách krále napovídá, že jde tentokrát o známky s motivy ke stejnojmennému filmu. Ten bude mít svojí premiéru dne 31. ledna 2013. Desetiznámkový sešitek obsahuje dva různé motivy výplatních poštovních známek (po pěti kusech od každé). Na první známce je vyobrazena čtveřice kamarádů ze Čtyřlístku letící na Gryfonovi. Na druhé známce je Myšpulín, jak fotí Bobíka, Fifinku, Pinďu, lva a pana krále. Autorem výtvarných návrhů je ilustrátor Jaroslav Němeček, který je současně i spoluautorem filmu.


V dobrodružném příběhu Čtyřlístek ve službách krále, autorů Josefa a Hany Lamkových, se vydáme na malý výlet na pražský Hrad. Ve Zlaté uličce je nejdříve přepadne živý lev, který je zavede až k hrobce českých králů, kde už na ně čeká samotný císař Rudolf II. Ten podnikl cestu časem z minulosti do přítomnosti, protože podle předpovědí věhlasných císařských astrologů jenom Čtyřlístek může získat císaři zázračný kámen mudrců a zachránit tak císaři život i korunovační klenoty, o které usiluje proradný alchymista Kelly a zničit démona zla Zimozela, který se touží stát ledovým pánem celé země. Fifince, Myšpulínovi, Piňďovi a Bobíkovi půjde v jednu chvíli dokonce o život.

plakát k filmu, zdroj: bioillusion.cz

Nebyl by to ale Čtyřlístek, kdyby díky svému důvtipu a vynalézavosti nevyřešil všechny nástrahy i nečekané překážky a nezachránil nejen císaře, korunovační klenoty ale i celou zeměkouli před ledovou zkázou. Císař Rudolf se vrací do minulosti sice bez kamene mudrců, ale moudřejší o poznání, že přátelství a odvaha jsou cennější než zlato. Film režíroval Michal Žabka a hlasy komiksovým hrdinům a dalším postavám propůjčili Karel Heřmánek, Tereza Bebarová, Bohdan Tůma, Ondřej Brzobohatý, Vladimír Brabec, Jiří Lábus, ...

carte maximum
známka Pofis 751 Čtyřlístek ve službách krále
denní razítko s motivem rydla a rytecké destičky,
Praha 1, 7.11.2012

Komiksovým postavičkám, na kterých jsem celé dětství vyrůstal a díky mým rodičům doslova hltal každé nové pokračování, bych chtěl nyní věnovat "pár" slov.
První číslo časopisu Čtyřlístek vyšlo 15. května 1969 v nakladatelství Orbis. Jeho ilustrátorem a prvním autorem je Jaroslav Němeček, většinu scénářů v prvních desetiletích psala Ljuba Štíplová (1930–2009), v současnosti je tvoří několik autorů, kteří se v psaní jednotlivých epizod střídají. Seriál má čtyři hlavní hrdiny, žijící ve společném domku ve fiktivní obci Třeskoprsky, která se nachází u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. Předlohou pro Třeskoprsky byly severočeské Doksy, v jejichž blízkosti má autor komiksu Jaroslav Němeček chalupu. Rybník Blaťák pak symbolizuje Máchovo jezero, hrad Bezzub zase blízký Bezděz.

carte maximum
známka Pofis 750 Čtyřlístek ve službách krále
denní razítko s motivem rydla a rytecké destičky,
Praha 1, 7.11.2012

Příběhy Čtyřlístku vycházely v časopisecké edici Knihovnička Čtyřlístek osm až devětkrát ročně s vysokým nákladem. Přesto zůstal Čtyřlístek nedostatkovým zbožím. V roce 1990 vzniklo soukromé nakladatelství Čtyřlístek pokračující v tradici. Koncem roku 2010 vyšlo již 500. číslo časopisu.
V dubnu 2010 vyšla Čtyřlístku první poštovní známka zobrazující Fifinku, bílou fenku v růžovofialových šatech se žlutou mašlí na hlavě. Fifinka do Čtyřlístku přináší ženský element, stará se o domácnost, vaří, uklízí a zašívá oblečení. 

carte maximum
známka Pofis 630 Čtyřlístek-Fifinka
příležitostné poštovní razítko s Fifinkou ve čtyřlístku,
Praha 1, 28.4.2010

V září 2010 Fifinku následovala celá parta Čtyřlístku ve vydání devítiznámkového tiskového listu s dvanácti kupony pro přítisky.

carte maximum
známka Pofis 642 Čtyřlístek
příležitostné poštovní razítko s bobříkem ve čtyřlístku,
Praha 1, 1.9.2010

Koncem října 2010 vychází druhý hrdina pohádkové čtveřice, vynálezce Myšpulín, černobílý kocour v bílé košili s motýlkem a v červeném saku. Často je také řidičem jejich červeného veterána. Jinak pořád něco vymýšlí a konstruuje.

carte maximum
známka Pofis 660 Čtyřlístek-Myšpulín
příležitostné poštovní razítko s rybičkou ve čtyřlístku,
Praha 1, 20.10.2010

V roce 2011 vycházejí postupně na známkách jejich zbylí dva kamarádi Pinďa a Bobík. Pinďa, zajíc v červených kalhotech s jednou kšandou, je tak trochu strašpytel, často však dokáže svůj strach překonat. Je výborný běžec a díky svým dlouhým uším dobře slyší.

carte maximum
známka Pofis 672 Čtyřlístek-Pinďa
příležitostné poštovní razítko se zajícem na lyžích ve čtyřlístku,
Praha 1, 9.2.2011

Bobík, prasátko v zelené košili a žlutých kalhotách, je charakterizován jako sportovec a silák. Protože je také jedlík, trpí občas nadváhou. Dle slov Ljuby Štíplové před tím, aby Čtyřlístek účinkoval jako pionýři, „ochránil“ Bobík tím, že byl prase.

carte maximum
známka Pofis 681 Čtyřlístek-Bobík
příležitostné poštovní razítko s kočkou ve čtyřlístku,
Praha 1, 4.5.2011

Na přelomu roku 2011 a 2012 se konala v Poštovním muzeu v Praze výstava Jaroslav Němeček - Čtyřlístek nejen na známkách. U příležitosti výstavy se na tradiční poštovní přepážce v muzeu používalo příležitostné poštovní razítko s vynálezem Myšpulína, robotickým psem.

carte maximum
známka Pofis 660 Čtyřlístek-Myšpulín
příležitostné poštovní k výstavě,
Praha 1, 26.11.2011

Ještě poslední zmínka nakonec. V prosinci 2011 bylo v podkroví knihovny v Doksech (komiksových Třeskoprskách) otevřeno unikátní Muzeum Čtyřlístku. V dubnu 2012 byla v návaznosti na vybudování muzea otevřena i naučná stezka Se Čtyřlístkem okolo Blaťáku, kterou komiksové postavičky doprovází.
PK
zdroj: wikipedia.org
bioillusion.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...