pátek 14. září 2012

Turista-Regionální motiv s kupony...

Téměř půl roku uběhlo od vydání výplatní poštovní známky Regionální motiv s kupony určenými pro přítisky. Na známce o nominální hodnotě 10 Kč, zastoupené písmenem "A", je vyobrazen turista stojící před rozcestníkem.


Známka vyšla 21. března 2012 v upraveném tiskovém listu s 9 známkami a 12 kupony. Motivem kuponů je turista v několika variantách (dva turisté nesoucí rozcestník, turista otec a syn sedící na rozcestníku, turistka zalévající rozcestník a turista nesoucí rozcestník na rameni). Část nákladu byla vytištěna s prázdnými kupony, na něž budou dodatečně zhotovovány přítisky na přání zákazníků. Více k soukromým přítiskům na odkazu zdeAutorem výtvarného návrhu je akademický malíř a grafik Jiří Slíva, který není v oblasti známkové tvorby žádným nováčkem (1995 Kreslený humor, 2005 Gastronomie). Jiří Slíva, český výtvarník a básník, se narodil v roce 1947 v Plzni a vystudoval VŠE Praha. Od roku 1971 se živí pouze kreslením. Věnuje se kreslenému humoru, knižní ilustraci a volné grafice. V Česku i ve světě měl desítky výstav. Vyšla mu řada knih a přes dvě desítky dalších ilustroval.  Od roku 1993 je členem SČUG Hollar.

analogická pohlednice (carte maximum)
známka Pofis 715 - Regionální  motiv s kupony... (turista)
denní poštovní razítko s erbem Nového Města pražského, Praha 1, 5.9.2012
vytvořil Pavel Kancnýř

Pohlednici výše ilustroval neméně známý výtvarník, knižní grafik, krajinář a karikaturista, spoluzakladatel Mladé Fronty a Dikrobrazu, Otakar Štembera (1914-1999). Ten je autorem ilustrací řady humorných pohlednic se sportovní tématikou, které vydala Sazka ve Sportovním a turistickém nakladatelství v Praze roku 1966. Jedním z jejich námětů je právě turistika.
PK
zdroj: ctu.cz
wikipedia.org

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...