úterý 24. července 2012

Emil Zátopek-Helsinki 1952

Dne 20. července 2012 uběhlo přesně 60 let od začátku triumfální cesty ke trojnásobnému vítězství českého atleta a běžce Emila Zátopka na Olympijských hrách v Helsinkách 1952. Jeho snem bylo získat dvě zlaté medaile. Svůj sen si splnil a ještě přidal jedno zlato z maratonu.

analogická pohlednice (carte maximum)
známka: Pofis 1430 Československá olympijská vítězství-
Emil Zátopek, Helsinky 1952
razítko FDC, Praha, 16.4.1965
vytvořil: anonym

V úvodním závodu, běhu na 10000 m startovalo dvaatřicet závodníků. V úvodních kolech se držel spíše vzadu. Po dvou kilometrech přidal a začal se dostávat do čela. V posledním kole přišel finiš a první zlatá medaile. Časem 29:17 vytvořil nový olympijský rekord. O čtyři dny později vyhrál pětikilometrovou trať, závod, na kterém se sešlo 18 atletů, mezi nimiž bylo mnoho výborných závodníků. Emilovi nikdo nedával naději na úspěch. Poslední kolo bylo ve znamení velkého boje, o kterém Emil vždy vyprávěl: "Když zazněl gong do závěrečného kola, tak jsem do toho prásknul a pelášil. Ale do těch za mnou, jako když střelí, hned za zatáčkou byli přede mnou. Tos tomu dal, říkal jsem si. Tři jsou před tebou a zbude ti bramborová medaile. Jenže půl kola před cílem vidím, jak soupeři pletou nohama. Hurá, nemůžou! A mazal jsem dopředu." V poslední zatáčce se míjel s Chatawayem, který šlápl na kraj dráhy, ztratil rovnováhu a upadl. V cílové rovince si Zátopek udržel prvenství a časem 14:06,6 vytvořil nový olympijský rekord.
"Jestli chcete něco vyhrát, běžte 100 metrů, jestli chcete něco zažít, běžte maraton." Emil Zátopek
Třetí zlatou medaili přidal 27. července, kdy jako nováček nastoupil do maratonského závodu. Na patnáctém kilometru byl spolu s Angličanem Jimem Petersem a Švédem Gustavem Janssonem ve vedoucí trojici. Na dvacátém kilometru se dostal do čela. S ním se držel už jen Jansson. Na pětatřicátem kilometru vzdal Peters a Zátopek zvýšil náskok nad Janssonem na minutu a pět vteřin. Brzy na to se otevřela maratonská brána, ve které se objevil český běžec, který tak časem 2:23,03 vytvořil další rekord.
" Posledních třista metrů jsem dobíhal za takových ovací, že jsem docela zapomněl na svojí únavu." Emil Zátopek
Emil Zátopek tak během osmi dnů získal tři zlaté medaile, ke kterým jeho žena Dana přidala další zlatou z hodu oštěpem.




PK
zajímavý odkaz: 1952 - Emil Zátopek šokuje svět


zdroj: rozhlas.cz
sport.ihned.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...